Športno treniranje - V ŠC Millenium tudi po motivacijo
Po prijetno preživetih počitnicah nekateri morda že pridno trenirate v naravi ali v fitnes studiih, drugi pa se še vedno sprašujete, kako se izviti iz primeža počitniškega brezdelja. Preberi več...

Po prijetno preživetih počitnicah nekateri morda že pridno trenirate v naravi ali v fitnes studiih, drugi pa se še vedno sprašujete, kako se izviti iz primeža počitniškega brezdelja. Za odgovor in nasvet, kako po poletju znova najti vzpodbudo za telesno vadbo, smo povprašali magistra psihosocialne pomoči, profesorja športne vzgoje in trenerja v ŠC Millenium, Damjana Verhovca.

 

Kje tičijo poglavitni vzroki, da z začetkom vadbe nenehno odlašamo?

 

Največji težavi sta pomanjkanje motivacije in prostega časa. Pri motivaciji je ključno prepoznavanje motivov, zaradi katerih se odločimo za športno udejstvovanje. Brez prepoznanih motivov boste še naprej »tavali v temi«. Motivi spodbujajo naše vedenje, zato je potrebno spoznati, kaj nas vodi, kaj nam daje zagon in energijo. Da bo začetek lažji, vas vabim na brezplačni predstavitveni trening s trenerjem v ŠC Millenium, kjer boste dobili vse potrebne informacije in tako kot mnogi pred vami našli motiv za vadbo.

 

 

Prepoznavanje motivov najbrž vadečega motivira le za kratek čas. Kako naprej?

 

Da bi povečali motivacijo, si je potrebno postaviti cilje. Ne govorim o kakršnih koli ciljih. Ti cilji morajo biti specifični, izzivalni, težavni, a vendarle realno dosegljivi. Cilji, ki si jih zastavimo in zapišemo, morajo biti tako dolgoročni kot kratkoročni, saj so dolgoročni cilji lažje in hitreje dosegljivi s postopnim doseganjem podciljev.

 

Ali lahko fitnes trenerji v ŠC Millenium vadečim pri tem pomagate?

 

Vsakomur, tako začetnikom kot našim dolgoletnim članom, svetujem, da se dogovori za sodelovanje s trenerjem. Skupaj bosta pripravila načrt vadbe, ki bo omogočil hitrejše in varnejše doseganje želenih ciljev.

 

Zakaj je tako pomembno, da vadeči sodeluje s trenerjem?

 

Bistvena je trenerjeva povratna informacija o uspešnosti vadečega, saj trener z rednim spremljanjem vadbe omogoči analizo trenažnega procesa, vadečega usmerja in odpravlja morebitne vzroke, ki onemogočajo dosego zastavljenih ciljev. S tem ohranja visoko stopnjo motiviranosti.

 

Kaj lahko vadeči še stori za hitrejše doseganje ciljev?

 

Vadeči pri treningu niso prisotni samo telesno, ampak tudi mentalno. Človek vedno deluje kot celota in tudi trening ni izjema. Če si ob vadbi pomagamo z različnimi kognitivno-mentalnimi strategijami, kot so tehnike vodenja misli, vizualizacije, avtogeni trening in podobno, lahko vadba postane učinkovitejša, kar vpliva tudi na našo vztrajnost in motivacijo.

 

Kaj posameznika vodi k športnemu udejstvovanju?

 

Večina se odloči za vadbo zaradi dejavnikov, ki so povezani z izboljšanjem videza in fizične pripravljenosti; takšno motivacijo imenujemo zunanja ali ekstrinzična, saj prihaja od zunaj in predstavlja našo željo po dokazovanju in nagradi. Njeno nasprotje je notranja ali intrinzična motivacija, ki predstavlja ukvarjanje s športom zaradi užitka, zadovoljstva in zanimanja, ne da bi se vadeči obremenjeval z zunanjimi nagradami. Potrebno se je zavedati, da notranja motivacija vpliva na vztrajnost, ki je ključnega pomena pri doseganju dolgoročnih ciljev.

Da bo vaša vztrajnost večja in boste med vadbo uživali, je torej treba vadbo narediti bolj zanimivo in zabavno. S svojim znanjem in izkušnjami vam lahko pri tem pomagamo trenerji v ŠC Millenium. Prijavite se na izdelavo vadbenega programa ali pa nas poiščite v športnem centru. Pomagali vam bomo z nasveti.

 

Vedno več vadečih v ŠC Millenium pri vadbi uporablja predvajalnike glasbe. Ima to pri vadbi posebno vlogo?

 

Glasba na vadečega – vede ali nevede – vpliva spodbudno. S tempom in ritmom vpliva na našo produktivnost, moč in storilnost, zmanjšuje občutek napora in povečuje užitek. Poudariti velja, da naj vadeči v fazi intenzivnega dela treninga poslušajo glasno in hitro glasbo, ob zaključku vadbe, ki je namenjen ohlajanju in sprostitvi, pa umirjeno glasbo. Ta bo umirila tudi njihov um in kognitivne funkcije, ki se aktivirajo ob vadbi.

 

VIR: ŠC Millenium